Fornuft og Følelser i en mørk Natt

av Sirenja  juli 23, 2011 at 11:56 am (Uncategorized) Stikkord:, , , , , , , , ,

Fornuft og Følelser i en mørk Natt

Nyhetene tikker inn, den ene nyheten verre og mørkere enn den andre. Lyn flerrer den mørke natten, tordenen ruller og bryter tv-sendingene i morgentimene. Følelsen av dommedag og syndeflod er der mens regnet graver dype spor, men trenges raskt bort. Andre går foran. Sove kan vi gjøre siden.

Følelsene går til de berørte, de som har mistet sine, de som ikke vet og de som har skadde etter den meningsløse massakren på Utøya. Der aktiv, handlende og bevisst ungdom var samlet for å lære, bygge positive nettverk og hygge seg. Inntil uhyggen kom.

Uhyggen i form av meningsløs frykt, blod og død. Påført av en ekstremist, en av våre egne, en på ytterste blå fløy. Så langt vi vet. Fra mediene og fra nettet. Ikke en gærning, ikke en psykopat som noen ønsker å klistre ansvaret på, i feigt forsøk på å bagatellisere hva saken gjelder.

For ekstremisme lever og nærer seg av hverandre i ytterkantene, både på ytterste høyre og venstre fløy, både religiøse fløyer og ikke. Det er ideologisk, politisk og religiøs ekstremisme som er farlig, som er destruktiv, som er saken. Oss/dem krefter, sort/hvitt tenking og handling. Godt fulgt av aggresjonen og frykten slik trigging medfører.

Skal det meningsløse i de mange unges død kunne gi noen mening, på sikt, skal de døde ungdommenes liv gi oss mening, må det være at det er verdt å kjempe for demokratiet, at det er verdt å være et handlende menneske, at det er verdt å bruke dialogen for å fremme gode verdier og gode holdninger.

Tilslutt kan vi spørre, mens vi ennå er sterkt berørte, hva kan vi gjøre for å redusere ekstremisme? I mediene, på nettet og i dialogene vi har utenom? Hvilke verdier er hellige og ukrenkelige for vårt åpne demokrati? Er åpenhet, toleranse og debatt nok?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (18)

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00