Uvettighet, Grusomhet eller Hva

av Sirenja  april 27, 2011 at 11:35 am (Uncategorized) Stikkord:, , , , , , , , , , ,

De bare kom og slo seg ned, ubedte og uvelkomne. De var fremmede og fremmede innslag forstyrret roen, ikke minst sinnsroen. Hva ville de her, hva godt kunne de tilføre det som var godt nok fra før. Nei, hun likte det ikke.

Lydene likte hun ikke, de var fremmede i målet. Grumstete og grove stemmer som brøt med de andre. Ikke likte hun søpla de etterlot seg heller, det både stinket og var stygt.

Inntil en dag hun så fire par på avstand. Da hun tok kikkerten, så hun at de gikk med ungene mellom seg, far foran og mor bak. Det var et litt rørende syn, og kanskje det vekket et sovende morshjerte.

Da hun kom ut en morgen så hun ennå et syn som rørte, for da hadde de kommet nærmere. De hadde kommet for å smake på om gresset virkelig var grønnere hos naboen.

Neste syn var ikke rørende, kun opprørende. Da et par guttehvalper moret seg med å splitte flokken, ikke bare stresse og splitte, men jage foreldrene bort fra ungene.

Og gud vet om de ikke moret seg med å drepe også, de små ungene som var igjen alene og ubeskyttede. Slik ble de fremmede noe hun ville beskytte og ta vare på. Fra fremmed til kjær, slik kan det også gå.

DSCF1420-1Innlegget ble skrevet i fjor en gang etter episoden med de uvettige guttehvalpene og gåseflokken, og jeg ble minnet på det gjennom saken i Sverige da andre guttehvalper forsøkte å henge en 11-åring.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10084854

Innlegget kan også leses her:

http://www.starbear.no/sirenia/2011/04/27/fremmede-fugler/

http://elsemette.forfatterloggen.no/2011/04/27/fremmede-fugler/

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (2)

Fellesskap, Frihet eller Fengsel

av Sirenja  april 12, 2011 at 6:31 pm (Uncategorized) Stikkord:, , , , , , , , , , ,

DSCF0834April, fem pluss, regn og vindvær har erstattet sol, stille og varme, akkurat slik det pleier å være. Tid for å sjekke selvangivelse, føre opp fradrag og slike kjedelige ting. Lurer på hva de er laga av de som liker å holde på med det?

Selvangivelse, for et ord, å angi seg selv liksom, for en oppgave? Er det slik at på ære og samvittighet å angi seg selv, henger nøye sammen med både selvoppfatning, tilbakeblikk og erkjennelser?

Sirenja spør og spør, før hun igjen dukker ned i Rems biografi del to om Jens Bjørneboe, om mannen som trosset både øvrighet, fellesskap og seg selv aller mest kanskje?

Kommunikasjon

Hun var så redd

for å se blikkene

at hun ble blind

Hun var så redd

for å høre ordene

at hun ble døv

Hun var så redd

for å si noe feil

at hun ble taus

Døvblind og stum

i mørket

eller

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (119)

Sak, Person, Nett og SKUP

av Sirenja  april 5, 2011 at 5:35 pm (Uncategorized) Stikkord:, , , , , , , , , ,

Tønsberg blad fikk SKUP-diplom her om dagen for sin dekning i Ungbo-Jarlsøsakene, gratulerer, fantastisk! Det går an å skrive om saker i grenselandet lovbrudd og etikk og samtidig få honnør for det, det kan en blogger like som liker å avkle makt og nettverksmisbruk.

Mens jeg samtidig spør, hva er forskjellen mellom sak og personangrep igjen? Og hvorfor dette behovet for å gå på person og ikke sak? Og atter hvorfor behovet for å henge ut og la klappingen, latteren og jattingen, være limet som holder grupper sammen? Eller passer det bedre å si flokker i denne sammenhengen?

Handlinger går godt an å kritisere, hva faktisk folk gjør eller ikke gjør. Er handlingene et gode for fellesskapet eller ikke? Er det etisk en god handling å kjøpe rimelige leiligheter beregnet for unge før annonsering og siden selge dem og få gevinst feks?

Begynner man å spekulere i motivene og behovene derimot, bak handlingene, om det er profitt, oppmerksomhet, makt, status osv, da henleder man fokus over på person og ikke sak.

Holdninger er kanskje verre å kritisere, fordi de er ikke like synlige som handlinger. Men fordommer er rimelig lette å se og kritisere, særlig fordommer mot rase, kultur, politiske parti, kunnskap, gruppe osv, de er tydelige nok. Og noen partier flagger vel flere fordommer enn andre?

Men tar man en persons politiske farge og parti til inntekt for dårlige holdninger, og tillegger hele gruppen personlige holdninger på bakgrunn av det, da blir sakligheten borte og fordommene styrer.

Verdier ligger i bunn for både handlinger og holdninger, men hva er gode og hva er dårlige verdier uten å relatere det til person? Og hva skiller etikk, moral og verdier fra identitet, personlighet og karaktertrekk?

Noen er mer moralske enn andre, tilsynelatende, de peker og preker støtt og stadig, hvem kan forresten ikke kjenne seg igjen i det? Mens noen er ute i personlige ærend, kan andre være ute etter drøfting og løfting som til syvende og sist kan endre noe til det bedre, for mange. Men hvem skal dømme og skille dem?

Det går sikkert ikke an å tegne et slikt svart/hvittbilde av mennesker, vi er både og alle sammen. Vi er likere enn vi ulike. Så hvorfor stimulere uthenging som lim i grupper da? Fordi behovet for personangrep er større enn behovet for saklig debatt? Sirenja spør en tidlig morgenstund, fra en mild og litt grålig havkant mens krokusen spirer og tjelden tjatrer.

http://tb.no/nyheter/skup-diplom-pa-hjemmebane-1.6146793

http://tb.no/meninger/tonsbergs-blad-i-eliteserien-1.6149017

http://elsemette.vgb.no/2011/03/16/mobbing-av-olsen-eller/comment-page-2/#comment-1994

http://httpwwwgooglecomaccountsveser-sirenia.blogspot.com/2011/02/bitt-for-bit-sak-og-person.html

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (73)

Felles Bloggportal – En Illusjon

av Sirenja  april 2, 2011 at 1:16 pm (Uncategorized) Stikkord:, , , , , , , , , ,

DSCF1304-2VGB er i tenkeboksen, oppfatter jeg, samtidig som de gir klare signaler på at de ønsker seg sak og tekstfokus. Det gjør de bla ved å kreve en mobbefri portal, hvilket de gjør med rette. Mobbing, sjikane, utfrysing og negative blikk, har lite med sak og  tekst å gjøre.

Da jeg en lang periode var utenfor VGB, gjorde jeg mange erfaringer på andre forum, gode og dårlige. Sjelden er det enten eller, bare både og. Det får meg til å spørre igjen, har felles bloggforum livets rett? For alle, ikke bare en utvalgt flokk?

Det er ikke bare VGB som er i tenkeboksen andre har vært der før og lagt ned, som FB i linken under, og atter andre gir signal om at de finner miljøet på bloggen sin lite produktiv og konstruktiv(link). Så hvorfor skjer dette? Hva er det som gjør at fellesportaler er så vanskelige å drifte?

I følge gruppeteori, har alle grupper sin honeymoon fase, at er nytt, at er fantastisk, alt er rosenrødt, vi skal holde sammen i gode og onde dager inntil døden skiller oss ad. Haha, skilsmissestatistikken lyver ikke, ei heller nettet. Vennskap kan oppstå men mest handler det om nettverksbygging og allianser.

Forum på nett er både flyktige og utro, fordi når honeymoon fasen er over, ja da kommer hverdagen, og med hverdagen kommer de ulike behovene og motivene fram, og med dem maktkampene og konfliktene om lesere og oppmerksomhet. Det ender opp med oss/dem krefter og retorikk som oftest.

Så jeg spør igjen, den åpne, rause, varme og inkluderende bloggen, såvel for sak og tekst som for person, er den bare en ønskedrøm og nok en illusjon eller kan den være innen rekkevidde? Sirenia spør og spør, i dag fra en grå men mild havkant. Tilslutt min ønskedrøm:

Jeg ønsker meg en blogg:

– Som ledes av trygge, rause og varme mennesker
- Som ønsker seg mangfold, nyanser og saklighet i tekster og kommentering
- Som har åpne vide dører for alle og stor høyde under taket
- Som har god design, viser innlegg og kommentarer tydelig
- Som stimulerer til god skriving og aktivitet
- Som bruker ros og konstruktiv kritikk
- Som stimulerer til ansvar for bloggen som vår felles boltreskriveplass
- Som viser respekt for andres både skriving og væremåte
- Som kan gi hint når sakligheten blir borte og personkarakteriseringer flommer
- Som kan bruke bloggnekt en periode som virkemiddel om det er nødvendig

http://www.forfatterbloggen.no/roller/emp/entry/den_gode_bloggen_en_illusjon

http://elsemette.forfatterloggen.no/2011/03/30/forbud-mot-bloggere-og-blogger/#comment-432

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (80)

Verdier, Mening og Valg

av Sirenja  april 1, 2011 at 4:20 pm (Uncategorized) Stikkord:, , , , , , ,

DSCF1679Jakten på mening? Etter hvilken mening, spør jeg litt småfilosofisk i dag. Det er fredag og selvom jeg ikke lenger er i betalt arbeid, så arbeider og jakter jeg i grunnen ganske mye allikevel.

Om så bare på tanker, metaforer og ord, en krevende nok jakt det. Så fredagsfølelsen er der fortsatt, følelsen av å avslutte noe og senke skuldrene.

I bunnen på jakten etter mening ligger sporene, sporene i snø, sporene i røtter, sporene i den gamle kystkulturen. Sporjakt er en fascinerede aktivitet, man kan finne det man søker og man kan finne spor man ikke ante var der.

Sporene etter den gamle steinlagte veien til sjøen er tydelig, en vei som var kjerrevei for utskiping av tømmer eller vei til båt for videre befraktning til byen. Den er en kjær vei å holde ryddig og i hevd.

Denne kjerreveien går gjennom askeallèen, engang var det asker på begge sidene som skjermet for vind og vær. Nå er de færre, men de står fortsatt og ruver høyt i terrenget.

Og det er vel nettopp det som er problemet for noen, for vi lever i trebarberingens tid, der behovet for havgløtt er større enn skjerming for vind og vær. Der det før sto mektige og vakre trær, der står det nå hus, mange hus, med behov for gløtt av sjø.

Truet

Hun lever på lånt tid

skjelver i utrygghet

hun den rotfaste

den evige

De vil ta henne

redusere henne

de krever

og maser

Du står ikke alene

jeg holder rundt deg

passer på

og vokter

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (48)

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00