”Blogghore” – Arkeologiske Dypdykk eller frustrerte fruers Støvtørk

av Sirenja  februar 16, 2011 at 4:19 pm (Uncategorized) Stikkord:, , , , , , , , , , , , , ,

DSCF1654Jammen er det prisverdig at noen vil bruke av sin dyrebare fritid til først å blogge og siden skrive bok om det, jammen er det det. Men, hvis jeg skal være ærlig, og det forventer du vel forfatter Marita, så ble jeg skuffet over boka di Blogghore. Du spør et sted hvor langt man kan gå i å være sær (les ærlig, avvikende) og samtidig sosialt kompetent, svaret mitt ligger her.

Et år på VG Blogg med Deathdealer, i 2007, et års forsking og graving på hva som skjedde der! Kan vi vente dypdypp eller såvidt støvtørking i overflaten? VGB har eksistert siden høsten -05 og vil snart opphøre å eksisterere i sin nåværende form iflg meldinger. Hvilket bilde gir så ”Blogghore” av virkeligheten på VGB? Eller var det bildet av blogghoren som var det viktigste å få fram?

Som blogger på VGB siden jan.2006, til og fra, og rimelig godt kjent med forumet og andre forum, er det enkelt å slå fast følgende. Boka er godt og enkelt skrevet, den har sine humoristiske øyeblikk, den gjengir VGB virkeligheten slik at vi kan kjenne oss godt igjen i det meste. Vekslingen mellom innlegg og hennes egne kommentarer er bra, men innleggene kunne vært færre og kommentarene kanskje lengre. Og de andres kommentarer på innlegg kunne godt vært utelatt. Hvis målet altså var dypdykk og ikke støvtørk? Og jeg har et par tre innvendinger til.

Enkelheten er den ene, for VGB var, og fortsatt kanskje er, et studium verdig et skikkelig dypdykk i det sosialpsykologiske gruppespillet, der den som kommer på kant med stjernebloggere (les maktbloggere)den kan ikke bare bli skviset ut, den kan bli utsatt for løgner, ryktespredning og sverting som forfølger en i mange år etter. Evig eies dårlig rykte, som det også sies. Det er alvorlig nok. ”Blogghore” tørker såvidt støv av det.

Den andre innvendingen er igjen enkelheten, eller snillheten, rettere sagt. Rettet mot VGB selv og moderatorteamet. Tomler, stjerner, teller, mest lest, anbefalt, premiering osv var nok godt ment fra VGB side, for å inspirere bloggere til å yte sitt beste. Men som med alt, ikke alt lar seg forutse, for disse ulike premieringene, skapte kanskje misunnelse, siden konflikter, og tilfeldige modereringer og utestengelser osv. Det er helt klart at VGB selv hadde et ansvar for at aksjonskarusellen snurret i negative spiraler. Denne kritikken er mild i boka.

Den tredje innvendingen er selve motivet for å skrive boka, som vi jo aller helst ikke skal grafse i, så vi kan rette det til budskapet. Hvorfor skrive ”Blogghore” og hva vil forfatteren oppnå med den? Var det for å skrive ironisk, morsomt og treffende om VGB`en eller var det for å skrive om Deathdealers erfaringer på VGB`en og ellers i samfunnet?  Jeg synes det ble litt vel mye DD, litt vel mye Blogghoren sine suksesser og nederlag, og at denne narsissistiske tilnærmingen svekker boka. Blogghorer er ikke så interessante men blogging er. Nå har vi akkurat sett vår første revolusjon regissert fra nett, i Egypt foreløpig, det er interessant.

Som dokumentar på VGB`s historie, er ”Blogghore” åpenbar svak, men som lettvint underholdning med lette støvtørk over kompliserte og smertefulle prosesser, så fungerer boka godt. For den som ønsker å finne noe mer, dessverre da kommer den til kort. Det er synd, særlig med tanke på at VGB kanskje snart er borte. Så ja, jeg ble skuffet over boka, og jeg tør å si det. Høyt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

8 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

 1. -MadJoy- prøver seg som Bokanmelder… | MadJoy sier,

  februar 16, 2011 at 4:29 pm

  [...] Aktuelt: ”Blogghore” – Arkeologiske Dypdykk eller frustrerte fruers Støvtørk [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. annmariel sier,

  februar 16, 2011 at 4:43 pm

  Er enig med deg i dette, så ørige kommentarer er unødvendig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Sirenja sier,

  februar 16, 2011 at 4:46 pm

  Hei annmariel, jammen er du modig du også :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. sjalle sier,

  februar 16, 2011 at 4:58 pm

  Det jeg til nå har lest av omtaler av denne boken varierer såpass at jeg begynner ¨å få dårlig tid. Må nok få fingen ut og kjøpe snart.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Sirenja sier,

  februar 16, 2011 at 5:02 pm

  Jeg har ikke lest så mange sjalle, bare et par tre, og de var positive :)

  Det var ikke noe poeng for meg å være det motsatte, jeg synes bare at en bok som kunne vært veldig viktig burde hatt bedre korreksjon, kutte litt her, fylle på litt der, gå mer i dybden der osv.

  Ideen er god, men gjennomføringen røper hastverk og mangelfulle nyttige innspill :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Sirenja sier,

  februar 16, 2011 at 5:11 pm

  Nå er innlegget lagt ut her også hvis noen heller har lyst til å kommentere der:
  http://httpwwwgooglecomaccountsveser-sirenia.blogspot.com/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Shadowlady sier,

  februar 16, 2011 at 5:34 pm

  Oida. Jeg var ikke klar over hvilken periode boka var skrevet fra. 2007 var før min tid, og med den farten bloggere vanligvis kommer og går på et bloggsted så kan den kanskje bli litt for intern?
  Har litt lyst til å lese boka, men må vel fortsatt tenke litt om den er verd å bruke penger på da.

  Og du da, lurte meg til å logge inn gjorde du :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. Sirenja sier,

  februar 16, 2011 at 5:46 pm

  Shadowlady. Så det gjorde jeg ja … ler …lurte deg litt?

  Boka er ikke dårlig men den kunne vært betydelig bedre, med små grep etter min mening da.
  At den er fra 2007 svekker den ikke fordi det står få navn og nick der, og for intern? Nja, både og. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00