Verdighetsdagen (Dignity Day) 2010 – Trend eller nødvendig Onde

av Sirenja  oktober 18, 2010 at 8:51 pm (Uncategorized) Stikkord:, , , , , , ,

Det er for lite kjærlighet i verden, sa matkjeden Meny, trendy nok. Reklamefolk er ikke dumme, de sanser hva som selger godt før mange andre. Og hvilken knapp trykker de på for å selge, når de trykker på kjærlighetsknappen? Selvkjærlighetsknappen, selvfølelsesknappen, verdighetsknappen, joda, de henger i hop alle sammen.

Identitet og selvbilde henger sammen, akkurat som selvfølelse og verdighet gjør det. Alle trenger et snev eller to av selvkjærlighet for å elske andre og være snille og gode. Har vi virkelig kommet så langt i vårt samfunn at vi trenger en verdighetsdag? En verdighetsdag hvor fokuset går på betydningen av at ved å løfte andre så løfter man også seg selv?

Verdighetsdagen blir frontet av Kronprinsen og flere, målgruppen er videregående skole, men det er ikke bare de som fronter saken. For dette har jeg gnålt om så lenge jeg kan huske, åpenhet, ærlighet, raushet og varme, deling og inkludering med varme åpne armer. Noen som har hørt det før? For når vi peker på nettverksmisbruk, mobbing og ekskludering, så må vi samtidig vite hva alternativet er, hva vi ønsker å erstatte det negative og destruktive med.

Og dette blir latterliggjort av høy og lav, ofte og mye, hvilket jo tyder på at behovet for alternativer så absolutt er tilstede. Når blogger som ønsker å være enten litterære, akademiske, journalistiske eller elitiske, er de verste eksponentene for latterliggjøring av fag og ideer og er ekskluderende mot andre, ja da står det dårlig til med landets elite og behovet for en verdighetsdag er så sannelig berettiget.

Vi trenger å bli sett, vi trenger positiv bekreftelse og vi trenger verdighetsløft! Det er ikke alle gitt å tro så sterkt på egen verdighet, troverdighet og integritet at mobbing preller av, og ingen kan leve med sure negative blikk over tid uten å la seg berøre av det. Så dere, det er slettes ikke bare ungdommen som trenger å bli bevisstgjorte på verdighetens betydning, langt der i fra.

Ungdommen er samfunnets barometer på tidsånden, de er også et produkt av sine foreldre, skolen, media og nettverk. Så la oss ta verdighetsdagen på alvor, la oss tenke og reflektere over hvorfor vi trenger en slik dag, og la oss samle gode krefter for å gjøre samfunnet, sosiale medier og nettverkene våre mer åpne, inkluderende og rause. Gevinstene er åpenbare for både økonomer, psykologer, prester og ikke minst for folket selv, i betydning av oss alle. God verdighetsdag. Løft hverandre og løft deg selv samtidig!

Løft meg
Løft meg
ut til lys
bort fra mørke
Løft meg
bort til peis
vekk fra kulde
Løft meg
inn til hvile
fjernt fra uro
Løft meg,
ikke bær meg,
jeg går selv
EMO(-07)

Litteratur:
Bent Madsen: ”Sosialpedagogikk og samfunnsendring”, fagbok sos.ped.
Inge Bø: ”Barnet og de andre”, fagbok sos.ped.
Alice Miller: ”I begynnelsen var oppdragelsen”, psykologi autoritær oppdr.
N.K.Monsen; ”Det kjempende menneske”, Maktens etikk
Tommy Hellsten: ”Flodhästen i vardagsrummet”, overlevingsstrategier og avhengigheter
Karl Ove Knausgård: ”Min kamp”, selvbiografisk oppgjør mot den autoritære oppdragelsen og dens flodhester

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (0)

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00