Den inkluderende Skolen i Valgår

av Sirenja  september 11, 2009 at 6:30 pm (Uncategorized) Stikkord:

Det hogger litt i henne nå om dagen. Dagene med skolestart og glade unger i sundet i kystkulturprosjekt, med unger på sykkel og store hjelmer på vei til aktivitetsdag i skogen rett ved. Gamle kollegaer i bil som ikke hilser, som snur seg vekk og later som de ikke kjenner henne. Hun er en av de uønskede, de utstøtte etter et langt liv i skolen. De er mange. Ikke alle lever lenger.

Vi vil ikke ha deg, sa stemmene etterhvert. Noen og nær de som satt med makt. Du krever for mye og gjør ikke som vi vil. Vi klassestyrerne, skal bestemme alt. Timeplanen, pedagogiske retninger, sosial læring eller mangel på den. Vi liker ikke at du har egne behov som vi må ta hensyn til.

Du er brysom, hvisket de samme, fordi du er for mye syk. Fordi du må ha tilrettelagt dagen slik at du kan yte ditt beste. Det passer oss ikke fordi byrdene på oss blir flere og friheten vår mindre. Vi vil ha fri fredag eller mandag og ha ovale weekender, slik at vi kan dra på hytta eller forberede selskaper i helgene.

Du er uønsket, sa noen av blikkene, fordi du er uenig i vår måte å se ungene og behandle dem på. Vi vil fritt kjefte på unger og slik være anførere for at klassen mobber medelever. Vi trenger ingen kritikk på det, vi trenger ikke at du bryr deg med oss.

Du er en belastning for oss andre, sa de, vi tror på ryktene om deg. Det går ikke an å trå over slike grenser, det vet vi da alle. At du kunne, vi som stolte slik på deg. Vi trodde du var som oss og en av oss. Ikke som de andre vi kan se ned på å forakte.

Du er konfliktskaper, sa de, noen. Fordi vi ikke tåler uenighet og andres vilje til det beste for elevene. Å innta elevenes synsvinkel kommer i annen rekke for oss. Egne fordeler, egne behov, egne synsvinkler, står over idealer og verdier.

Jo, det hogger i henne. Det er sårt å ikke være ønsket og være til nytte mer. Også serien ”Blanke ark” trigger sårene. Fordi de der bruker samme tilnærming til elevene som hun tror på. ”Egenvurdering av læringsforutsetninger”, lagde hun et ark om. For å bevisstgjøre ungene på hva de var gode til og for å heve selvfølelsen.

Det trigger sårene ja, men trygger henne at det kommer nye krefter til som får gjennomslag for elevsyn og pedagogiske prinsipper hun lenge har visst har vært avgjørende for skolens framtid. Først da kan den ekskluderende skolen bli det den skulle være, inkluderende.

Det er vårt valg hva vi vil ha: Den konservative individualistiske selvhevdingsskolen eller den sosialistiske solidariske fellesskapsskolen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (1)

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00