Feminist – Gnål i Valgår

av Sirenja  august 27, 2009 at 9:49 pm (Uncategorized) Stikkord:, , , , , ,

Det ene gnålet er ikke verre enn det andre, enten det kommer fra kvinner, menn eller feminister. Gnål er gnål, sett knappen på repeat repeat. Gnål er ord uten handling, ord uten betydning, ord uten makt. Så hva er gnål og hva er saklige meninger innpakket i ord noen hører på? Hvilke saker og ord er av betydning for å løfte og endre?

Økt bevissthet om at vi lever i en verden vi alle har ansvaret for å endre. De store utfordringene i verden idag er relatert til økonomi. Skjev fordeling og økt fattigdom, fortsatt befolkningsøkning og mangel på mat, store miljø og energiutfordringer for å nevne noe. Hvorfor skal vi kjempe for fortsatt fordeler og makt til de ressurssterke hjemme? Når de globale utfordringene står i kø og skriker etter løsninger?

Norske ressursterke kvinner med makt og posisjoner, har de ikke nok? Eller skal vi fortsette å utvide svangerskapspermisjoner, kontantstøtte ol og høre på sutring om trippelarbeid og tidsklemme? Skal solidariteten med dem stå over solidarititeten med de arbeidsledige, de arbeidsuføre, de som lever på lite og nesten ingenting? Hva med deltidsansatte, hva med sliterne i utsatte næringer og lavtlønnsyrker? De som lever både utsatt, utrygt og smått?

Hva med våre nye landsmenn som står i de samme gruppene, uten særlig nettverk og med få ord? Hva vet de om norske rettigheter og goder? Ikke alle lærer seg det først, fordi de er glade for å ha en jobb. For å kunne sende penger hjem. Til blodpris.

Økt bevissthet på livsstil, identitet og selvfølelse. – Det er typisk norsk å være god, sa landsmoderen. – Det er typisk norsk å være rik og sutre for at vi ikke er rikere, svarer jeg. Unger vokser opp i trua på at alt kan kjøpes for penger det være seg lykke eller identitet. De som ikke kan det, faller utafor allerede i småskolealder. Økomisk status er blitt identisk med god selvfølelse og god identitet.

Så faller de utafor da, tidlig, pga de økonomisk sosiale forholdene de er født inn i. Med lav selvfølelse og usikker identitet, fortsetter spiralen. Jenter i denne gruppa er lettvinte byttedyr for hormomstyrte eldre gutter. Litt alkohol og pene ord så brytes motstanden ned og jentene fanges. Voldtekter blir nesten ikke anmeldt, kun 10 %. Av dem igjen så er det 10% som får dom. Det gir store mørketall og store familiære og personlige problemer siden.

Guttene faller lett i hendene på høyreekstremisme og kriminalitet. Hva som helst kan gjøres for å oppnå status og gruppetilhørighet. Et klapp på skulderen for å føle litt anerkjennelse.

 Så har vi volden i nære relasjoner. Blandt disse gruppene mye men også i andre grupper med høyere status. Hvor blir anmeldelsene av, hvorfor blir avhørene rosa når de fortelles blodrøde, hvorfor blir så mange saker der også henlagt?

Gnål og repeat ja, sannelig blir det vel det denne gangen også. For vi taler for det meste for døve ører. Vi har det så bra i Norge, verdens beste land å bo i, folk står i kø for å slippe inn. Og joda vi har det de fleste, også vi som har falt utafor arbeidslivet. Vi som har en trygg og god pensjon å leve av. Men det gjelder ikke alle. Og dette må vi gnåle om, snakke om og tåle å ta inn over oss og gjøre noe med.

I mens løfter jeg skjørtene og tar meg en tur med den italienske motorsykkelen på Balkan. Om ikke med vinløv i håret, så ihverfall varm luft i den blonde hårmanken. Uten hjelm. For gammelmodige overmodne gnålete femister gjør noe. De har iallfall lært seg det. Å gjørra noe. Og om det nyttær, tja tja..

Etterord: Det nytter i hvertfall såpass at jeg etter over tjue år fikk en byggmester til å gjøre opp gammel gjeld. En dom og erstatning ble fornyet hvert 10. år. Fordi jeg nødig ville han skulle påføre andre samme skiten som mot meg og flere andre. Etter tre rettsrunder nå, til og med til høyesterett, så han seg nødt til å gjøre opp. Så det nytta ja. Smiler jeg lurt med penger på lur. Med fornyet tru på rettssystem, rettferdighet og gnål (utholdenhet).

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (2)

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00